Tajniki kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów
|Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma właściwie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyśmienita i sycąca.